Skuteczna dieta na zdrowe nogi | Blog - Venoflex
venoflex

Skuteczna dieta na zdrowe nogi

Zdrowe i pięknie prezentujące się nogi pozbawione są pajączków, żylaków, pękających naczynek i przebarwień. Niestety nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej i nadprogramowe kilogramy w znacznym stopniu przyczyniają się do powstawania żylaków i innych chorób układu naczyniowego. Można tego uniknąć m.in. stosując zdrową i niskokaloryczną dietę na zdrowe nogi.

Jak nie dopuścić do chorób nóg?

Żylaki powstają na skutek nadmiernego rozszerzania się naczyń krwionośnych, które pod wpływem wysokiego ciśnienia ulegają uszkodzeniu. Są one jednym z objawów przewlekłej choroby żylnej, do której przyczynia się m.in. dieta uboga w błonnik, noszenie niewłaściwie dobranej odzieży, palenie papierosów, nadciśnienie tętnicze, siedzący tryb życia, nadwaga i otyłość, a także stosowanie tabletek antykoncepcyjnych. By nie dopuścić do żylaków, należy zadbać kompleksowo o swoje zdrowie – zrezygnować z nałogu tytoniowego, regularnie ćwiczyć i w końcu także zdrowo się odżywiać.

Zasady dietetyczne przy żylakach

Czynnikiem szczególnie sprzyjającym chorobom naczyniowym, w tym m.in. żylakom, jest nadwaga i otyłość. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja wysokiemu ciśnieniu w naczyniach krwionośnych, a to z kolei skutkuje ryzykiem zastoju krwi. Z tego powodu niezwykle ważną kwestią przy profilaktyce żylaków jest zapobieganie otyłości. Dlatego też należy przestrzegać podstawowych zasad dietetycznych:

  1. Należy zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów na rzecz niskoprzetworzonych. Przykładowo, zamiast białego pieczywa należy wybierać razowe, zamiast jogurtu owocowego – naturalny, a zamiast popularnych płatków śniadaniowych – owsiane, etc.
  2. Należy ograniczyć spożywanie soli. Zamiast niej można używać przypraw np. ziół prowansalskich, papryki itp.
  3. Należy ograniczyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych oraz unikać smażenia.
  4. Należy wprowadzić do swojej diety tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, szprot, makrela).
  5. Należy ograniczać spożycie słodyczy, słonych przekąsek i żywności typu fast food.
  6. Należy zadbać o stałe pory przyjmowania posiłków.

Dieta bogatoresztkowa – dieta dla zdrowych nóg

Niezwykle skuteczną dietą przeciwżylakową jest dieta bogatoresztkowa, która jest dietą bogatą w błonnik. Wskazana jest ona nie tylko przy żylakach nóg i hemoroidach (żylakach odbytu), ale również przy takich schorzeniach jak np. kamica żółciowa czy uchyłkowatość jelita grubego.

Podstawowe zasady diety bogatej w błonnik:

  1. Spożywanie ok. 1 kg warzyw i owoców na dzień, w tym zwłaszcza: czarnych i czerwonych porzeczek, malin, truskawek, gruszek, jabłek, marchwi, dyni, buraków, papryki, brokuła.
  2. Picie dużej ilości wody niegazowanej (najlepiej 2-2,5 l wody dziennie).
  3. Picie szklanki wody z dodatkiem łyżeczki sproszkowanej laktozy tuż po przebudzeniu
  4. Spożywanie jednego jogurtu naturalnego dziennie. Należy zwracać uwagę, by posiadał on żywe kultury bakterii.
  5. Spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych.
  6. Unikanie produktów, które spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Mowa tu przede wszystkim o: kakao, czekoladzie, czerwonym winie, czarnej herbacie i białek mące. Na liście produktów niewskazanych znajduje się również: mąka kukurydziana i ziemniaczana, biały ryż.

Dieta przeciw żylakom

Jednym z podstawowych celów diety przeciw żylakom jest wzmocnienie ścian żył, ponieważ nadciśnienie żylne wpływa bardzo destrukcyjnie na ich kondycję. Wśród substancji o wzmacniających właściwościach można wymienić m.in.:

  • Flawonoidy, które są drogocennymi substancjami pochodzenia roślinnego. Charakteryzują się one właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi. Szczególne znaczenie w leczeniu żylaków ma rutyna (jej źródła to: kasza gryczana, dziurawiec, aronia, kwiaty czarnego bzu), katechiny (herbata zielona i czarna, kakao), diosmina, która jednak jest trudno przyswajana z pożywienia, dlatego zaleca się jej suplementację.
  • Witaminę C, która jest znanym antyoksydantem, pobudzającym produkcję kolagenu. Jej bogate źródła to: czarna porzeczka, owoce cytrusowe, papryka, truskawki i owoce dzikiej róży.
  • Escynę, która jest pozyskiwana z nasion kasztanowca zwyczajnego. Substancja ta hamuje rozkład kwasu hialuronowego. Oprócz tego wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Nie występuje ona w produktach spożywczych, ale preparaty z escyną są dostępne w aptekach bez recepty.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3, które zaliczane są do kwasów nienasyconych. Charakteryzują się one działaniem przeciwzakrzepowym. Oprócz tego pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ich bogatym źródłem są: tłuste ryby morskie, siemię lniane, awokado, orzechy włoskie i oleje: lniany i rzepakowy.

Źródło

1. D. Górecka, P. Janus, P. Borysiak-Marzec, K. Dziedzic „Analiza spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu w oparciu o dane GUS”, Problemy Higieny i Epidemiologii 2011